Verslag Jurjen Tolsma 1 – Franeker

Voordat ik mijn verslag begin over deze wedstrijd moet ik iets opbiechten. Ik had me voorgenomen dat ik iets zou schrijven over elke externe wedstrijd waar ik aan meedeed. Ik vind het leuk om te schrijven, het dwingt me goed over mijn partijen na te denken en ik hoop dat anderen het ook leuk vinden om te lezen. Win, win, win.

Oh jongens wat was de wedstrijd Franeker – De twee kastelen 2 een domper. We verloren met ½ (dankzij Cees die zich kranig verdedigde)- 3 ½. Mijn eigen partij was zo’n drama dat ik hem niet eens in mijn eigen database heb toegevoegd. Dus tja… had ik heel veel zin om iets voor de website te schrijven… Nee. Van uitstel kwam afstel.

Afin, nog voor de wedstrijd begonnen was kwam de eerste hersenkraker naar boven. Jurjen Tolsma speelt met een verkort speeltempo. 75+30 (ipv 90+30). Meerdere e-mails gaan heen en weer over hoeveel tijd je per zet hebt; afhankelijk van hoeveel zetten je partij duurt. Ik zelf ben der zelf niet zo van. Ik denk na zo lang ik nodig heb, maar toch, 75 minuten begintijd is niet veel. In het wereldkampioenschap is dit net genoeg voor 7 zetten ofzo. (Zie partij 11 van Gukesh-Ding https://www.chess.com/events/2024-fide-chess-world-championship/11/Gukesh_D-Ding_Liren ).

Om de druk nog eens wat verder op te voeren legde Cees ons op de heenweg de situatie uit. Franeker bungelt bijna onderaan met 1 miezerig matchpuntje. Als we verliezen (van nummer acht) staan we op de laatste plek. Om zaken nog erger te maken degraderen er dit jaar 4 teams uit 3 pools. De slechte nummer 7 heeft pech. Het promotiespook is ver uit zicht, maar we voelen de hete adem van het degradatiespook in onze nekken. Heeft een spook eigenlijk wel adem? En zoja, zou dit niet koud aanvoelen in plaats van warm? Sorry ik dwaal af.

Gelukkig hebben we een sterke opstelling. Ik op bord 1, Cees op 2, Dirk-Jan op 3 en Willem (tevens chauffeur, bedankt voor het rijden) op 4. Wat kan er misgaan?

Ik heb zowel van Willem als van Dirk-Jan de partij met commentaar ontvangen. Ik zal deze eerst invoegen en daarna mijn eigen partij en observaties bespreken. 🙂

Partij Dirk-Jan

Partij Willem

Partij Erik

Ik speelde een opening die ik me had voorgenomen (na de boven genoemde nederlaag) om nooit meer te spelen; de Van Geet opening 1.Pc3. Deze opening wordt slechts in 0.4% van de partijen gespeeld. Mijn gedachte was simpel; ik ken het beter dan mijn tegenstander en bouw zo een prettig tijdsvoordeel op. Mijn tegenstander laat zich echter niet van de wijs brengen en speelt de eerste negen zetten sneller dan ik en zijn zetten zijn allemaal gezond en goed. Arrg. Ik kijk naar rechts. Oh, Cees staat al een kwaliteit voor. Dirk-Jan heeft een gezonde pion voorsprong. Mooi. Willem staat lekker maar heeft nog niets concreets. 

Wat ik niet verwachtte is dat mijn positie compleet gewonnen zou zijn zeven zetten later. Ik heb achteraf een half uur gestaard naar de positie na zet 9 om te snappen wat hier zo mis is gegaan voor zwart. Ik kan natuurlijk niet in het hoofd van mijn tegenstander kijken, maar ik denk dat ik weet wat de crux is. Wat ik ga doen is wat anders dan normaal. Ik beschrijf alleen de gedachtes die ik had bij deze stelling. De rest van de partij geef ik zonder commentaar. 

Ik ben benieuwd wat jullie opvalt in deze stelling. Ik vond het gelijk staan maar het kan nog alle kanten op. Om iets beter te snappen wat ik moest gaan doen maakt ik praatje met alle stukken. Eén voor één. In dit geval zelfs met mijn tegenstanders stukken. Er zijn twee stukken die een diep ongelukkige indruk op me maakten. De zwarte witte loper op c8 en de witte zwarte loper op c1. Bij beide stukken is het lastig om te zien hoe zij, behalve door het volgen van een schildercursus, aan zelfontplooiing kunnen doen. Voor je verder leest een oefening. Wat zijn de plannen voor wit om de loper te activeren? En voor zwart? Welke zouden jullie kiezen?

Ik heb drie keuzes voor de loper op c1:

  • b3, La3, b4. Dit vond ik er erg geknutseld uitzien.
  • Lg5 en na ..h6 kan ik het paard op f6 slaan. Hier was ik niet zo weg van omdat ik bang ben dat later in de partij het loperpaar wel eens sterk kan zijn voor zwart.
  • f4. Het gooit mijn koningsvleugel open, maar laat mijn loper meedoen. Dit is het enige realistische plan wat ik zie voor wit.

Zwart heeft vier ideeën.

  • Het eenvoudigste en beste plan om ergens …Le6 te spelen. Dit vernaggelt de pionnenstructuur (na Lxe6, fxe6) maar schakelt mijn sterkste stuk uit en geeft de toren een semi-open lijn. 
  • ..Ld7 en accepteren dat de loper even passief staat.
  • …Lg4 (om daarna te ruilen tegen het paard op f3).
  • ..b7 en Lb7.

Ik geloof oprecht dat ik de partij heb gewonnen omdat ik op zet 9 een plan koos om het probleem van mijn slechtste stuk op te lossen. Mijn tegenstander deed dit niet. Het uitstellen van een belangrijke beslissing leidde ertoe dat mijn tegenstander later blunderde.

Cees weet zijn kwaliteit voorsprong snel te vertalen in een punt. 1-0 Ik weet mijn stuk voorsprong ook zonder drama uit te buiten. 2-0. Dirk-Jan en Willem zijn nog bezig. Ik kijk naar de borden en ben er niet helemaal gerust op. Dirk-Jan is zijn pluspion kwijtgeraakt. Zijn koning staat onveiliger. Hij staat prima en moet het kunnen houden, maar het is nog geen remise. Willem staat goed en heeft een betere stelling maar ook slechts anderhalf minuut op de klok.

Het lollig is dat ik niet heb gezien dat Dirk-Jan een volle toren voorstond. Waar ik dus nog even in spanning bleef was dit totaal niet nodig. Dirk-Jan weet dames te ruilen en het staat 3-0. 

De anderhalve minuut die Willem op de klok had beloofde de langste anderhalve minuut van ons leven te worden. Zijn tegenstander blijft maar doorspelen en doorspelen en doorspelen. Willem speelt rustig en houdt alles onder controle. Uiteindelijk weet hij ook het punt naar binnen te halen. Franeker wint met 4-0. Ga weg degradatiespook!

(De stand is misleidend omdat sommige teams (zoals E. Lasker 2) pas 3 wedstrijden hebben gespeeld, terwijl wij er al 4 op hebben zitten.)

1 gedachte over “Verslag Jurjen Tolsma 1 – Franeker”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *