Pak er even wat koffie bij; dit is een lang artikel. 🙂
Behalve leden waren er dit jaar ook spoken aanwezig op de ALV. Het zogenoemde “promotiespook” en het “degradatiespook”. Behalve schaak speelden we dus eigenlijk ook Pacman. Hoe ontloop je die spoken? Simpel; door het goed te doen, maar ook weer niet té goed. Met deze taak in ons achterhoofd gingen ik (Erik), Dirk-Jan, Willem en Harmen op pad. Dirk-Jan reed ons naar het verre Zuiden. Iemand (ik ben vergeten wie) opperde verbazing dat Steenwijk meedeed aan de Friese competitie, en niet die van Overijssel. Ik vond dit niet zo vreemd, waarom zou een Friese stad niet meedoen aan de Friese competitie? Gelukkig zei ik dit niet hardop, dat zou gênant geweest zijn.
In de zaal van Steenwijk was het volle bak. Er waren drie externe wedstrijden en nog de interne competitie. 48 Borden in totaal! Ik vind het oprecht leuk om te zien dat schaken bij clubs floreert. Tijdens de corona periode ben ik weleens bang geweest dat het hele sociale leven niet meer zou oppakken na de pandemie. Gelukkig een onterechte angst.
Voor de wedstrijd had ik even met Cees gebeld. Ik had hem 2 ½ bordpunt beloofd. Moet makkelijk lukken, zei ik door de telefoon. Grootspaak, zo wisten wij allebei. Steenwijk is steengoed en had een ratingsvoordeel op alle vier de borden. Gemiddeld hadden ze 80 punten meer! Hoe gaan onze helden van Franeker hier tegenop kunnen!!!
Ik zat op bord 1, mijn tegenstander had in de eerste ronde een remise tegen niemand minder dan Amir weten te krijgen! Scary!
Zoals altijd hield ik de andere partijen met een schuin oog in de gaten, maar echt veel zinnigs kan ik er zelden over zeggen. Dat kost me dan weer net iets teveel concentratie. Gelukkig heb ik van Dirk-Jan en Willem hun partijen naderhand gekregen (ik heb ze onder druk gezet tijdens de rit naar huis).
Afin, wat ik tijdens de wedstrijd ongeveer meekreeg was dit. Harmen komt vrij snel bedrukt te staan; zijn stelling baarde me enige zorgen. Ik weet als geen ander dat je Harmen absoluut niet moet onderschatten, (er zijn niet veel zetten die in onthoud, maar …Pd6 van twee jaar geleden is daar een van , ik ben toen met de schrik en een remise weggekomen), maar zijn stelling ziet er slecht uit. De andere partijen waren lastiger in te schatten. Ongeveer gelijk. Willem staat lekkerder, maar ik zag niets concreet. Dirk-Jan stond ook iets beter; maar wel weer een half uur achter op de klok…
Goed, we zijn nu 430 woorden in het verslag, en we hebben nog steeds geen stelling besproken. Wat ik ga doen is het volgende. Ik zet hieronder eerst de partij van Willem en zijn commentaar hierbij. Dan bespreek ik mijn eigen partij met een paar stellingen, en dan als slot het meesterwerk van Dirk-Jan.
De partij van Willem. Mooi gespeeld! Het lastige aan de eindstand is dat het offer niet triviaal is, en het is echt zo’n positie dat als je wint je eeuwige roem en glorie hebt, maar als je ermee verliest je denkt…. WAAROM HEB IK DAT GEDAAN!?
Ik ga even iets raar doen bij mijn partij. Ik begin bij het midden, ga terug naar hoe we daar zijn gekomen, en dan weer verder naar de afloop. Eigenlijk draaide mijn hele partij om de volgende stelling. Kijk hier rustig naar, het is geen eenvoudige stelling. Wie staat beter en waarom? (Zwart is aan zet).
Ik heb deze stelling totaal verkeerd heb ingeschat. Optisch lijkt wit sterk te staan. Zwart kan momenteel immers niet rokeren (het paard op f6 is niet stabiel genoeg). Ik heb een toren op de e-lijn. Mijn h1-toren kan via h3 geactiveerd worden. Wellicht werken offers op f7 of e6 ooit? Ik vond dat wit significant beter stond, met goede winstkansen.
Het probleem is dat de aanval van wit niet doorslaat. Ik kan niets forceren met pionnen, de offers werken niet; en de zwarte stukken staan actief genoeg dat ze de witte stukken in toom houden. Structureel ziet de zwarte positie er beter uit. Zeker als hij ooit gewoon kort kan rokeren. Hoe kwamen we hier?
Ik heb hier een kwartier nagedacht. Als je denkt: zonde van de tijd, rokeren en klok induwen, dan kan ik je niet ongelijk geven. Na een korte rokade volgt een normale partij. (Zie volledige partij onderaan). Ik was hier niet echt van overtuigd en wilde liever iets asymmetrisch spelen, ik vind ongebalanceerde posities vaak leuker. Ik had een “geniaal” idee. Ik hou mijn toren op h1 (dekt h4, en kan via h3 actief worden), en haal nog een stuk bij de aanval. h4,h5, Kf1?! Ik had de stelling (min of meer) voorzien zoals die na 12.Pg5 op het bord kwam, maar totaal verkeerd ingeschat.Â
Zie hieronder de gehele partij.
Hier volgt de partij van Dirk-Jan met zijn commenaar.
Een prachtpartij, ik zelf ben met name gecharmeerd van 14…Lxe2. Zwart geeft hier zelf het loperpaar vrijwillig op omdat de paarden sterker zijn. Maar natuurlijk gaat 29…Tc3!! in het archief als de klapper.Â
Harmen verloor inderdaad zijn partij, de eindstand was de perfect. Precies zoals afgesproken op de ALV hebben we geprobeerd beide spoken op een gezonde afstand te houden. 😉 Een gezellige avond en nog een schitterende uitslag ook.Â