Een interview met de clubkampioen

Het schaakseizoen van 2023-2024 zit er weer op. Het was een gezellig en goed jaar en beetje bij beetje begint onze club te groeien in ledenaantal en aantal borden op donderdagavond. De sfeer was goed en voor mij persoonlijk de resultaten ook; dus wat kan een mens nog meer willen? 

Maar genoeg gewauwel; jullie staan natuurlijk allemaal te springen voor de highlight van deze update. Het is me gelukt om bij de clubkampioen thuis uitgenodigd te worden voor een exclusief interview!

Zozo, te laat op je eigen prijsuitreiking?
Gaan we zo beginnen?

Zeker.
Ja, dat was niet heel handig. Het regende pijpenstelen en ik had de wind een tikkie onderschat. Om zaken nog eens erger te maken bleek dat mijn poncho ook nog eens lek was. Ik kwam precies op tijd (19:45) aan als een bezopen kat. Normaal hadden we natuurlijk de prijsuitreiking dan kunnen doen; maar omdat de bekerfinale bij ons gespeeld werd begonnen die partijen gelijk. En toen… tja, was ik te laat. We hebben uiteindelijk na afloop van de partijen in het café een kleine prijsuitreiking gedaan. 

We hebben een foto voor iedereen die niet aanwezig kon zijn.

Gefeliciteerd, ben je er blij mee!?

Ja, tuurlijk! Als je naar de scores kijkt (twee jaar ongeslagen) dan lijkt het alsof het van een leien dakje is gegaan; de waarheid is anders. Ik heb vaak veel slechter, zelfs verloren gestaan. Ik zal geen voorbeelden geven, ik vind het namelijk een beetje lullig om Herman publiekelijk onder de bus te gooien voor het niet afmaken van een gewonnen partij.

Maar even serieus; ik heb leuke partijen gespeeld.

Heb je nog tips van anderen?

Het is cliché, maar zolang je schaken leuk vind, vind je het leuk. Als het gaat om beter leren schaken, dat is altijd een lastig vraagstuk. Het is een verdraaid moeilijk spel, en ik ben zelf hard bezig om te leren. Persoonlijk merk ik dat ik beter ben geworden in gelijke posities. Ik ben dit jaar begonnen met af en toe even een praatje te maken met al m’n stukken. Soms is het enige wat je hoeft te doen je minst actieve stuk naar een beter veld spelen; of een sterk stuk van je tegenstander af te ruilen. 

Verder; wat mij opvalt is dat mensen met een lagere rating vaak korter denken, terwijl je het misschien andersom zou verwachten. Ik heb het idee dat er over de verkeerde dingen op verkeerde momenten wordt nagedacht. Bijvoorbeeld speelde iemand in de opening razendsnel …h6 tegen mij op een moment dat noch Lg5, noch Pg5 een dreiging was (beide zagen er op eerste gezicht eng uit, maar deden niets). Vaak is het beter om eerst te achterhalen of iets daadwerkelijk een bedreiging vormt voordat je het voorkomt. Het gaat hier maar om een tempo; en de computer vind het allemaal nog best; maar voorkomen is beter dan genezen. In deze partij kwam ik geweldig uit de opening; onder andere door die ene tempo.

Wat was je grootste flater dit jaar?

Oh, makkie; dat ik per ongeluk oktober 4 keer had opgegeven voor de ratingverwerking. Gelukkig is dit hersteld.

Nog iets dat je kwijt wil?

Bedankt voor het bestuur voor weer een jaar besturen, iedereen die gereden heeft bij de externe wedstrijden en vast nog iemand die ik vergeet. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *